Uskršnji Quattro stagioni (III)

VELIKI TJEDAN MALIH LJUDI

Pismo majci

 

Draga majko!

                Shrvana srca, ali ponizna duha prihvaćam očevu odluku da me se odriče kao sina. Ja se njega nikada neću odreći i nikad ga neću prestati voljeti, ali ću poštovati i ono što mi strašnu bol nanosi. A i od tebe, majko, ne tražim da staneš na moju stranu, nego samo da me zbog svoje majčinske ljubavi saslušaš.

                Jest, istina je: priklonio sam se Putu, postao sam Nazarećaninov učenik. Ali ne mislim da sam time — kako otac kaže — pogazio vjeru naših pradjedova, nego baš naprotiv: dočekao sam onu nadu koju mi, Židovi, već stoljećima čekamo. I ono što su proroci navijestili, majko, moje su oči vidjele kad je s njih spala koprena. O, kako bih volio da spadne cijelom našem narodu! Kako bih volio, majko, da i ti i otac progledate prije nego odete u vječnost! Kako bih želio da primite spasenje koje nam je pribavio dugo očekivani Mesija!

                Otac kaže da sam nasjeo na jeftine priče. Ne krivim ga, i sam sam tako mislio. I kad su s toljagama krenuli po Nazarećanina, bez oklijevanja sam se pridružio i bio na čelu povorke koja je željela smrt čovjeku koji je za sebe izjavljivao da je Put i istina i život, da je Sin Božji, da u tri dana može sagraditi novi Hram. Ali kad smo ga našli, majko, jedan od njegovih učenika snažno je mačem zamahnuo na me. Uspio sam se izmaknuti da mi ne raskoli glavu, ali me ipak zahvatio i odsjekao mi uho. I tada mi je — onakvom krvavom, u bunilu od bola — prišao Nazarećanin, podigao s poda odsječeno uho i stavio ga gdje je i prije bilo.

                Ne, nemam nikakav ožiljak. Na mom tijelu nema tragova da se ovo ikad dogodilo. Ali mnogi koji su sa mnom bili ondje mogu ti posvjedočiti da se ovo uistinu dogodilo.

                Odveli su Ga k velesvećenicima i namjesniku Pilatu — ali ja ih više nisam mogao slijediti. Ne zato što više nisam mogao željeti zlo Onomu koji mi je učinio dobro, nego zato što sam u Njegovim očima vidio ljubav, a u Njegovu dodiru prepoznao nešto božansko, nešto s neba. Moje je srce bilo ganuto: kako je taj Isus mogao voljeti nekoga tko ga je toliko mrzio kao što sam ja mrzio te noći?

                Kad je svanulo, osjećao sam da se sa mnom nešto dogodilo. Tada još nisam sve shvaćao, ali sam znao: moj život nikada više neće biti isti. I to je ono što bih želio da doživite i ti i otac. I dok sam živ, neću prestati moliti da i vi spoznate: Isus je Sin Božji.

Voli te tvoj Malko

 

nastavlja se

 

prethodnisljedeći

 

Komentari 0