Paul H. Boge, »Otac zaboravljene djece«

Postoje knjige koje pročitamo i brzo zaboravimo. Postoje knjige koje djeluju na naše srce, dušu i vjeru u Boga. Upravo je takva knjiga Otac zaboravljene djece. Ona je zanimljiva, brzo se i lako čita i ostavlja na čitatelja vrlo jak dojam. To je pripovijest o životu i djelu Charlesa Mullija, osnivaču organizacije Mully Children's Family i domova za djecu s ulica u Keniji.

Knjiga započinje opisom njegova teškog i bijednog djetinjstva u siromašnoj obitelji s ocem koji je bio kronični alkoholičar i strašni zlostavljač svoje žene i djece. Puno je puta bio gladan, pretučen i ostavljen od svojih roditelja. Mnogo tuge i razočarenja bilo je u njegovu djetinjstvu. No Božjom milošću, uzdigao se iz te bijede u uspješnog poduzetnika. Njegovo poslovno carstvo bilo je veliko i živio je uz svoju ženu i djecu sretno i lagodno. Ipak, u srcu su mu postojale bol i briga za djecu s ulice koji su, kao i on u djetinjstvu, živjeli u velikoj bijedi i grijehu na ulici. Osjetio je poziv od Boga da se pobrine za tu jadnu i napuštenu djecu. Nije bilo lako donijeti odluku, ali želja da ispuni Božji poziv bila je jača od brige za vlastitu udobnost i materijalnu sigurnost. Ostavio je siguran i uspješan posao, sve prodao i uložio svoj novac i vrijeme u spašavanju djece iz grubog i bijednog života ulice. Mnogi narkomani, lopovi, prostitutke našli su svoje utočište u domu MCF-a. Charles im je postao otac koji im je pružio dom i obrazovanje. Također su čuli poruku o Bogu koji ih ljubi i daje im snage da ostave grijeh u kojem su živjeli.

Čitajući knjigu, neizostavno dolazimo do pitanja naše spremnosti da ostavimo svoju udobnost i predamo se Bogu u onome što on od nas želi. Iako mnogi mogu smatrati ludom vjeru koja je Charlesa navela da proda sve što ima, kad vidimo njezine rezultate, možemo se samo diviti tome što je ona postigla.

Najveća je vrijednost knjige u preispitivanju svojih životnih prioriteta. Mully je slijedio Božji poziv za njega i imao smislen i zadovoljan život. Da bismo i mi mogli to postići, moramo se odreći usredotočenosti na same sebe i gledati na Krista. Charles Mully primjer je onoga što Bog može učiniti u životu čovjeka koji je sve predao Bogu.

Na kraju, možemo se, zajedno s jednim djelatnikom doma MCF-a, pitati što je zapravo blagostanje – novac, odjeća, kuće...? Odgovor daje Charles: blagostanje je kada jedno dijete s ulice ostavi svoju bijedu i grijeh  te dobije dom i Božju ljubav. Pravo je blagostanje promijenjeni život.

Možemo samo poželjeti i moliti da mnoga djeca s ulica, ne samo Kenije nego i cijeloga svijeta, dožive to blagostanje.

Vesna

Komentari 0