"Čitaj Bibliju, moli svaki dan - tada rasti ćeš."

Dokle god smo na odmoru, osobito kad se radi o otočkom životu kao u slučaju koji slijedi, obično vrijede ponešto drugačija pravila. Jedna od tih iznimkā jest da se naši nećaci mogu voziti s ujom i ujnom kamo god se išlo, a ne samo s roditeljima kako je to obično kada se kamo putuje. Nije to neka izuzetna povlastica, ali djeci je svaka promjena dobrodošla i pridonosi samo još većem uzbuđenju uoči svakog izleta.

Volimo otkrivati nova mjesta i vraćati se na omiljena već otkrivena, tako da, prolazeći otokom uzduž i poprijeko, u autu zapravo provedemo dosta vremena. Taman toliko da otpjevamo sve dječje pjesmice kojih se možemo sjetiti. Djeca pritom daju prijedloge pjesama koje su učila na dječjem zboru ili vjeronauku, a kad se taj opus istroši, ujo i ujna iz svojih dalekih sjećanja izvlače one pjesme koje su obilježile njihovo djetinjstvo pa nećaci imaju prilike za povećanje vlastitih opusa. 

Jedna od omiljenih pjesmica svih genracija je ona koja govori o duhovnom rastu: "Čitaj Bibliju, moli svaki dan - tada rasti ćeš." Kad smo završili s pjevanjem rekla sam djeci da postoji još jedna strofa te pjesmice koja kaže: "Ne čitaj Bibliju, ne moli svaki dan - tada tonut ćeš." Čim smo završili s pjevanjem šestogodišnja je nećakinja Noemi zabrinuto upitala: "A to je stvarno tak?" "Na kaj misliš?", upitala sam je. "To da se smanjiš ako ne čitaš Bibliju?" "Ja ne čitam Bibliju svaki dan, ja ti još baš ne znam dobro čitati.", zabrinuto je nastavila. Objasnila sam joj da je zato važno čitati je svaki dan s mamom i tatom, učiti iz nje na vjeronauku i slično jer će tako Biblija biti uz nju cijeli život.

"Ali Ana (prijateljica iz vrtića) uopće ne čita Bibliju i nikad se ne moli, a narasla je veća od mene!", ustvrdila je Noemi sa čujnom nevjericom oko toga funkcionira li rast uistinu tako kako kaže pjesma. Dok sam krajičkom oka gledala uju koji se vozeći naprezao ne puknuti od smijeha, na najdječijiji sam način Noemi pokušavala objasniti što je to o čemu pjesma govori i kako ćemo to, rastemo li do Isusa, biti kao on i spremni ići k njemu kada dođe po nas.

"A ti čitaš Bibliju i moliš se svaki dan?", pametne su me oči dobroćudno gledale. Pred dječjom iskrenošću ne možete drugo doli jednako iskreno odgovoriti: "Trudim se da bude tako, Noemi."

A vi, rastete li? Recept je jednostavan, Noemi ga zna.

Ujna

Komentari 0